Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Як дитині виїхати за кордон

Дата: 06.05.2021 13:21
Кількість переглядів: 473

Як дитині виїхати за кордон?

Батьки зобов’язані піклуватися про здоров’я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Однак на теренах інтернету можна прочитати приголомшливі історії про те, як, вдаючись до незаконних методів, один з батьків вивозив дитину за кордон, тому що інший був категорично проти цього. На жаль, як правило, «заручником» такої ситуації завжди стає саме дитина, бо батьки не можуть дійти згоди щодо її спільного виховання, або навіть намагаються таким чином дошкулити один одному. Проте часто буває й так, що той з батьків, який залишається в Україні, побоюється, що його дитина не повернеться до країни і він втратить можливість приймати участь у її вихованні.

Про виїзд дитини за кордон для видання ЮРИСТ&ЗАКОН розповіла Наталія Зайцева, начальник відділу експертно-аналітичного забезпечення надання правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги.

Конституція України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Діти, як і дорослі, подорожують світом з паспортом громадянина України для виїзду за кордон. Строк дії такого паспорта, який оформлюється дитині до 16 років, у тому числі новонародженій, становить 4 роки, а після досягнення 16 років – на 10 років.

В деякі країни (Туреччина, Грузія) громадяни України, у тому числі діти, які досягли років, можуть подорожувати, використовуючи паспорт громадянина України, що містить безконтактний електронний носій (ID-картка).

Необхідно відразу наголосити, що відповідно до статті 313 Цивільного кодексу України особа, яка досягла років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Тобто після досягнення відповідного віку не потрібно просити дозволу другого з батьків, щоб виїхати з дитиною за кордон.

Основна проблема виникає, коли дитина не досягла років і має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом.

Детальніше за посиланням на нашому сайті https://bit.ly/3ayKgiN ви дізнаєтеся про такі важливі речі:

Нотаріальна згода як підстава для перетину кордону

Батьки-іноземці або переїзд за кордон на постійне місце проживання

Визначення (підтвердження) місця проживання дитини як підстава для самостійного прийняття рішення про виїзд дитини за кордон

Надання дозволу на виїзд дитини за кордон за рішенням суду

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

#ПравоваКонсультація

#консультаціяБПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь