Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Примусове виселення громадян

Дата: 06.05.2021 13:30
Кількість переглядів: 980

Примусове виселення громадян без законних на те підстав.

Ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду (стаття 47 Конституції України). Проте в наш час не поодинокими є випадки примусового виселення громадян без законних на те підстав.

До Одеський місцевий центр з надання БВПД звернувся пан Олександр, якого в примусовому порядку виселили з займаної кімнати. Чоловік пояснив, що його батько був військовослужбовцем та проходив службу в Одеському гарнізоні. У зв’язку з відсутністю власного житла йому надали кімнату в гуртожитку, яка знаходилась на балансі Військової академії, куди він і заселився з сім’єю. Родина проживала там більше 30 років, належним чином зареєструвавши своє місце проживання за даною адресою.

Згодом його батьки розлучились, батько з’їхав, оскільки отримав від Міністерства оборони України однокімнатну квартиру. В приміщенні як члени сім`ї військовослужбовця залишились проживати його син, пан Олександр, з матір’ю.

Адміністрація Військової академії намагалась виселити і позбавити їх права на житло, тривалий час чинивши різні перешкоди в користуванні житловим приміщенням. Крім того, після їх примусового виселення виконавчою службою, адміністрація військової академії, не віддавши їм особисті речі, вселила туди іншого військовослужбовця. Останній поміняв замки і почав там проживати і користуватися їх майном.

Суд заочно прийняв рішення про виселення пана Олександра, який тим часом перебував за кордоном на заробітках. Після повернення додому чоловік звернувся до суду з заявою про перегляд заочного рішення. За результатами розгляду його заяву було задоволено, заочне рішення – скасовано та призначено підготовче судове засідання.

Права клієнта захищав адвокат Дмитро Биков, який співпрацює з системою БПД. Він надав суду докази, які підтверджували законність вселення та проживання в займаній кімнаті пана Олександра, а саме: документи про надання кімнати його батькові та його сім`ї для проживання у зв`язку з проходженням служби в Одеському гарнізоні за відсутності іншої житлової площі, документи на вселення в приміщення, довідки про реєстрацію місця проживання, витяг із домової книги військової академії, витяги із протоколів засідань житлових комісій про постановку на квартирний облік і перебування на обліку.

Враховуючи доводи адвоката та на підставі аналізу законодавчих норм, суд дійшов висновку, що виселення особи без надання іншого приміщення суперечить не лише Конституції України, але й Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. А сам факт не проживання батька клієнта центру у цьому приміщенні не є безумовною підставою для виселення членів його сім`ї, у тому числі і колишніх.

Суд зобов’язав військову академію не перешкоджати чоловікові в користуванні житловим приміщенням. Він отримав право знов вселитися до житлового приміщення . Наказ начальника військової академії про надання кімнати іншому військовослужбовцю та його сім’ї було скасовано.

Довідково. Ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Згідно зі статтею 109 ЖК Української РСР, громадянам, яких виселяють з жилих приміщень, одночасно надається інше постійне жиле приміщення, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на жилі приміщення, що були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку чи іншої особи, повернення якого забезпечене іпотекою відповідного жилого приміщення.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://bit.ly/3dHTpHt

Більше кейсів системи БПД тут https://bit.ly/35YQ57A

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь