Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Спадкування земельної ділянки, яка не була приватизована

Дата: 06.05.2021 13:33
Кількість переглядів: 740

Спадкування земельної ділянки, яка не була приватизована

Приватизація землі – досить тривала процедура, і бувають випадки, коли людина помирає та не встигає її завершити, зупинившись на певному етапі. Що ж тоді робити спадкоємцю, який так і не має на руках документів на земельну ділянку?

До Любомльського бюро правової допомоги (Володимир-Волинський місцевий центр з надання БВПД ) звернулася пані Тамара, яка планувала завершити приватизацію двох земельних ділянок після смерті батька.

Жінка розповіла, що по її батькові залишилася: земля для будівництва та обслуговування житлового будинку та ділянка для ведення особистого селянського господарства. У спадщину після смерті чоловіка вступила його дружина, яка за життя спадкових прав на земельні ділянки також не оформила. Оскільки вона не склала заповіту, то після її смерті відкрилась спадщина за законом. Пані Тамара, як спадкоємець першої черги, незважаючи на належне прийняття спадщини, реалізувати свої спадкові права не мала можливості через відсутність необхідних документів на земельні ділянки.

Жінка належала до однієї з категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тож фахівець бюро Андрій Литвинюк, якого бюро призначило захищати її інтереси, підготував позов про визнання права на завершення приватизації та реєстрації права власності на земельні ділянки в порядку спадкування за законом.

Коментує фахівець Любомльського бюро правової допомоги Андрій Литвинюк:

У разі, якщо громадянин, який висловив волю на приватизацію земельної ділянки, помер до прийняття компетентним органом рішення про приватизацію, до його спадкоємців у порядку спадкування переходить право вимагати такої приватизації.

Суд своїм рішенням позов задовольнив у повному обсязі: визнав за пані Тамарою в порядку спадкування за законом право на завершення приватизації та реєстрації права власності відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" на земельні ділянки, які згідно із рішенням сільської ради свого часу були безкоштовно передані у приватну власність її батька.

Наразі пані Тамара виготовила документи на право власності на спадкові земельні ділянки.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://bit.ly/3x9FmlG

Більше кейсів системи БПД тут https://bit.ly/35YQ57A

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь