Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Надання земельних ділянок для учасників ООС

Дата: 06.05.2021 14:15
Кількість переглядів: 537

Питання надання земельних ділянок учасникам ООС, які захищають територіальну цілісність України, є вкрай важливим для суспільства.  Законодавство України, зокрема Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» передбачає систему пільг для учасників бойових дій та прирівняних до них осіб, зокрема це стосується й першочергового надання земельних ділянок.

      Але не завжди наші захисники в цивільному житті можуть відстояти свої права самостійно. Так сталось і з героєм нашої історії.

      До Голованівського місцевого центру з надання БВПД  звернувся пан Володимир -  учасник бойових дій, ветеран війни. Чоловік розповів, що в жовтні 2019 року звернувся до Сабатинівської сільської ради  Благовіщенського району із заявою про погодження місця розташування земельної ділянки на території вказаної сільської ради для подальшого передання її у власність Володимиру, як учаснику бойових дій ООС,  для ведення особистого селянського господарства та надав відповідні графічні матеріали і того ж місяця, рішенням сесії даної  сільської ради було погоджено місце розташування земельної ділянки площею 2.0 га для передачі заявнику у земельну власність із земель державної власності сільськогосподарського призначення. В рішенні Володимиру було рекомендовано звернутись з клопотанням до Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області про надання дозволу на розробку проекту землеустрою  щодо надання у власність земельної ділянки, що Володимир і зробив,  направивши разом із заявою відповідні графічні матеріали. Але невдовзі  ветеран отримав  від Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області відповідь - копію наказу про відмову у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою. Відмова була мотивована тим,  що подані графічні матеріали не відповідають вимогам законів, прийнятих відповідно до  нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації .

        Вважаючи,  що рішення Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області  про відмову  у наданні йому дозволу на розробку проекту землеустрою є неправомірним,  Володимир повторно звернувся до ГУ Держгеокадастру в області  із заявою  ідентичній  попередній, та знову отримав відмову.

       Зрозумівши, що його права як громадянина України на право власності на землю порушуються, Володимир звернувся за правовою допомогою до Голованівського МЦ з надання  БВПД.

     Адвокатка, яка співпрацює з системою БВПД,  Ірина Осієвська, взялась за справу пана Володимира і  підготувала адміністративний  позов про визнання протиправним наказу Головного управління Держгеокадастру в Кіровоградській області  та зобов»язання  управління надати пану Володимиру дозвіл на розроблення документації із землеустрою.

      Згідно ч.7 ст.118 Земельного кодексу України відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку. 

        Коментує  Ірина Осієвська: «Відмова Відповідача у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою оформлена у вигляді наказу від 19.02.2020 року не є вмотивованою, як того вимагає ч.7 ст.118 Земельного  кодексу України. У тексті наказу лише скопійовано підстави для такої відмови, закріплені відповідною статтею Земельного кодексу України. Невідповідність місця розташування земельної ділянки має бути пояснена  вказівкою на конкретній невідповідності законам або прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам, генеральним планам населених пунктів та іншої містобудівної документації, схемам землеустрою, тощо».

       Кіровоградський окружний адміністративний суд позовні вимоги задовільнив у повному обсязі. Суд визнав протиправним та скасував наказ Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області від «Про відмову у наданні дозволу на розроблення документації із землеустрою» пану Володимиру та зобов`язав Головне управління Держгеокадастру у Кіровоградській області прийняти рішення про надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства орієнтовною площею 2 га.

Деталі на сайті https://bit.ly/3gFBxPl

До Маловисківського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: вул. Центральна, 62, м. Мала Виска, тел. (05258) 5-19-23.

Для цілодобового доступу до системи безоплатної правової допомоги діє Єдиний телефоний номер 0 800 213 103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь