Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Бджільництво це важлива галузь економіки України

Дата: 13.05.2022 11:20
Кількість переглядів: 2807

Бджільництво це важлива  галузь економіки України

     Згідно статистичних даних на 01.01.2022 року на Маловисківщині зареєстровано274 пасіки в яких налічується 12375 бджолосімей . які проводять опилення ентомольфільних культур підвищуючи врожаї та приносячи цілющі продукти (мед ,віск, квітковий пилок та інш.) тому з приходом весняно-польових робіт під час яких аграріями застосовуються пестициди та агрохімікати, слід вжити дієвих заходів щодо попередження та виключення випадків отруєння бджіл засобами захисту рослин (пестицидами  або агрохімікатами). Для створення умов і сприяння розвитку бджільництва та вжиття заходів щодо охорони бджіл з збереженням їх генотипів набув чинності Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

України від 19 лютого 2021 року № 338 «Про деякі питання у сфері бджільництва» який висвітлює нові підходи (норми) щодо реєстрації пасік та їх переміщення, видачі ветеринарно-санітарного паспорта на пасіку, попередження та встановлення фактів масового отруєння бджіл, інформування аграріями про застосування пестицидів та агрохімікатів, визначено завдання та повноваження постійних комісій, запроваджено єдиний типовий Акт встановлення факту отруєння бджіл. Згідно оновлених вимог адміністрація господарств зобов’язана не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації (радіо,місцева газета,телебачення , а також сільські та міські ради) оповіщати про кожне застосування засобів захисту рослин..В повідомленнях про застосування ЗЗР сповіщати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках, при цьому не порушувати санітарного розриву від населених пунктів,тваринницьких комплексів,,водойм і місць відпочинку  при вентиляторному обприскуванні 500 м, при штанговому -300 м. Проводити обприскування авіаційним методом також тільки в ранкові та вечірні години,при швидкості руху повітря ,що не перевищує 3-4 мс. При цьому не порушувати зону санітарного розриву: 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік; 2 км від водоймищ,відкритих джерел водопостачання ,місць випасу свійських тварин ,заповідників,національних парків; 1 км населених пунктів ,тваринницьких ферм ,птахоферм,садів,виноградників.

Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди.

Суворо дотримуватись регламентів застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин . При використанні високотоксичних для бджіл піретроїдних інсектицидів паралельно застосовувати репеленти,що забезпечать збереження життя робочих бджіл  на період токсичної дії інсектициду.

Обмежувати застосування мікрокапсульованих препаративних форм,бо бувають випадки,коли бджоли збирають капсули і відносять їх до вуликів,де препарат ,поступово виділяючи діючу речовину,отруює всю бджолину сім`ю.   

Застосовувати  у сільському та лісовому господарстві ,на присадибних ділянках тільки ті пестициди і агрохімікати,що пройшли державну реєстрацію і включені в Перелік препаратів,дозволених тільки для наземного застосування в Україні.

Щоб  звести до мінімуму негативний вплив отрутохімікатів на все живе,їх необхідно використовувати в мінімальних кількостях,зберігати в безпечному місці й суворо дотримуватися інструкції. По можливості ліпше використовувати низькотоксичні пестициди

. Порушення законодавства аграріями в галузі бджільництва тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України.

    Слід зазначити, що провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові хімобробок. Значну відповідальність несуть й власники пасік. Відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом, у місцевих органах самоврядування. Кочівля бджіл на медозбір і запилення здійснюється на підставі ветеринарно-санітарних правил, згідно з якими фізичні та юридичні особи повинні розміщувати пасіки на земельних ділянках, які належать їм на правах власності або користування. Розміщення пасік на ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою.

    З метою обліку пасік та здійснення лікувально-профілактичних заходів на кожну пасіку повинен видаватися ветеринарно-санітарний паспорт. У ньому повинні бути відображені характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, епізоотична ситуація, дані лабораторних досліджень та результати проведених лікувально-профілактичних заходів. Після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл з вулика в залежності від застосованого препарату після закінчення строку детоксикації рослин відкривають льотки у          1-2 сім`ях, якщо протягом 2-3 годин льоту ознаки отруєння у бджіл не проявляються,відкривають льотки у всіх сім`ях.  

 

Маловисківське  управління Держпродспоживслужби наполягає на дотриманні правил та проявів взаємоповаги один до одного. Це є запорукою плідної співпраці сільгосппідприємств та пасічників, що несе користь обом сторонам

та є запорукою збереження тваринного та рослинного світу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь