Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Вплив тютюнопаління на стан здоров’я людини

Дата: 25.04.2023 11:56
Кількість переглядів: 82

Куріння будь-яких тютюнових виробів, незалежно від дози, так чи інакше шкодить організму. Паління викликає такі хвороби, як: рак легень, хронічний бронхіт, емфізема, інфаркт міокарда, гіпертонічний криз, інсульт, також така звичка  може призвести до глухоти, сліпоти, ампутації нижніх кінцівок, нервових захворювань і психічних відхилень, та навіть до настання раптової смерті.

Щороку від хвороб, викликаних тютюнопалінням, помирає 85 тисяч українців. За даними звіту Всесвітнього фонду з вивчення захворювань легень, кількість смертей, пов’язаних з палінням, продовжує зростати. Особливо небезпечним тютюнопаління є для вагітних жінок. Це може стати причиною викидня, народження мертвої дитини або дитини з низькою масою тіла. Діти, що народилися від матерів, які палять, відстають від своїх однолітків в розумовому розвитку.

Сигарета містить нікотин, який є отрутою повільної дії, він руйнує організм зсередини протягом багатьох років. Більш того, курець губить не тільки себе, але і людей, які його оточують, адже в тютюновому димі міститься близько 200 шкідливих речовин, які отруюють людину і навколишнє середовище.

Зазначимо, що електронні цигарки, які популярні серед молоді, не зменшують рівень шкідливості тютюнопаління для здоров’я. У складі тютюнового диму від електронних цигарок знаходяться канцерогенні речовини, які можуть викликати рак легенів, дрібні частки, що глибоко проникають до легенів та алергени. Причому природний нікотин тютюну в електронних цигарках замінений на більш шкідливий хімічний. 

Такі сигарети не мають запаху, приємні на смак, тож їх розповсюдження є стрімким. Це все провокує швидке настання залежності й, водночас, подразнює дихальні шляхи: при вдиханні відбувається їх звуження, організм не отримує достатньо кисню і виникає та ж гіпоксія. А через спазм судин у людини, особливо молодої, підлітка, коли організм тільки формується, може настати й раптова смерть.

 

Шкода куріння для підлітка очевидна, але, навіть знаючи про наслідки, школярі продовжують палити. Щоб ефективно боротися з цією проблемою, педагогам і батькам потрібно проводити бесіди з дітьми, спрямовані на те, як відучити підлітка від куріння.

Слід застосовувати диференційований підхід для інформування підлітків про куріння:

  • доза інформації повинна відповідати зрілості сприйняття школярів;

  • використовувати нестандартні методи впливу і представлення інформації: фільми, наочні засоби;

  • намагатися зацікавити підлітка, захопити його цікавим хобі, а ще краще, заняттями спортом;

  • підвищувати контроль за дотриманням нормативно-правових документів, що забороняють продаж тютюнових виробів підліткам;

  • залучати молодь до обговорення та впровадження антитютюнових кампаній;

  • проводити моніторинг ефективності виконання законів щодо заборони куріння у громадських місцях тощо.

Кожна людина мусить піклуватися про своє здоровя і благополуччя оточуючих. Паління шкодить здоров’ю, а отже, і всьому життю, тому відмовтеся від цієї згубної звички, якщо ви палите, або ніколи не починайте палити.

Зробіть свій свідомий вибір!

  

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь