Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Кір: що це, як передається і як вберегтися

Дата: 21.09.2023 11:49
Кількість переглядів: 143

Кір – це дуже заразне вірусне захворювання, його збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом.

Інфікована людина, яка кашляє або чхає, може розпорошувати вірус в повітря невеликими краплями, який є активним до двох годин. Люди з кором заразні протягом приблизно чотирьох днів до і через чотири дні після появи висипу.

Більшість випадків в цьому році зафіксовані після відвідування місць великого скупчення дітей.

Симптоми кору з’являються через 10-14 днів після зараження та включають: лихоманку, втому, кашель і озноб, втрату апетиту, кон'юнктивіт. Через кілька днів після появи цих симптомів ви почнете помічати червоний висип, який починається на обличчі, а потім поширюється на руки, тулуб і ноги. Цей висип складається з невеликих піднятих червонуватих шишок, які не сверблять, але в міру одужання можуть спричиняти дискомфорт. Ви також можете побачити блакитно-сірі плями на внутрішній стороні ваших щік. Цей висип триває близько п'яти днів та супроводжується лихоманкою.

Кір рідко викликає серйозні побічні ефекти або ускладнення, але якщо ваш імунітет низький, існує тенденція до розвитку інших станів, таких як: пневмонія, вушні інфекції або запалення головного мозку, які можуть навіть бути фатальними. Єдиним захистом від таких ускладнень кору є вакцинація!

Харчування для боротьби з недугою

Правильна дієта може прискорити одужання, а також допомогти з відновленням імунної системи.

Намагайтеся уникати споживання термічно оброблених продуктів, споживайте велику кількість сирих фруктів і овочів. Свіжі фруктові соки, такі як лимон і апельсин, дуже корисні через їх високий вміст вітаміну С, додавайте в них кілька крапель оливкової олії. Також в дієту потрібно включити супи та каші з цільнозернових злаків.

Газовані напої, жирні та смажені страви слід виключити з раціону. Критично важливо вживати достатню кількість рідини (води, компотів, соків), щоб запобігти зневодненню.

Зробіть живильний коктейль із фруктів, живого пробіотичного грецького йогурту або кефіру і якісного рідкого меду. Зваріть суп з домашньої курки, морської солі і локшини.

Перелік продуктів, які допомагають організму боротися з інфекцією і відновлюватися: жирна риба (скумбрія), молюски, палтус; молочні продукти: грецький йогурт, кефір; яйця (свіжі домашні); овочі: буряк, морква (сира), цикорій, горох, темна листяна зелень, гарбуз, шпинат, червоний перець, ріпа, морські водорості, картопля; цілісні зерна: ячмінь, гречка, коричневий рис; фрукти: абрикоси, авокадо, ожина, чорниця, лимон, мандарини, манго, апельсини, диня, персики, груші; горіхи: мигдаль, волоські горіхи; трави: базилік, корінь китайського ревеню, корінь солодки, орегано, чебрець; спеції: куркума, мускатний горіх, кориця; солоні розсоли (соління домашні, квашена без оцту капуста); зелений чай, чистий сирий мед, оливкова олія, кокосове масло, родзинки.

І найголовніше - вбережіть себе та свою родину від ускладнень хвороби, яку вже давно поборов цивілізований світ - вакцинуйтеся і вакцинуйте близьких! Це найкраща профілактика ускладнень захворювання.

 

Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь