Злинська об'єднана територіальна громада

Кіровоградська область, Новоукраїнський район

Найпоширеніші вірусні захворювання

Дата: 21.09.2023 11:52
Кількість переглядів: 595

Кожна людина хоча б раз за своє життя хворіла ГРВІ (гострою респіраторною вірусною інфекцією). Насправді, ГРВІ - це назва загальної групи запальних захворювань органів дихання, збудниками яких є віруси. До найпоширеніших вірусних захворювань відносяться грип, парагрип, аденовірусні і риновірусні інфекції.

 

Що ж спільного в цій групі інфекцій?

1) збудник хвороби завжди вірус;

2) вірус вражає дихальні шляхи;

3) імунітет після хвороби завжди нестійкий, є велика ймовірність захворіти повторно;

4) однакові шляхи передачі: повітряно-крапельний (при кашлі, розмові, чханні); контактно-побутовий (при рукостисканні, поцілунках, через предмети побуту, посуд, іграшки); фекально-оральний (з їжею, водою) - у разі аденовірусної інфекції.

Різниця полягає в тому, що кожна вірусна інфекція має свої особливості перебігу хвороби.

Грип - найбільш важка і небезпечна вірусна інфекція. Для неї характерний гострий раптовий початок. Хвороба супроводжується різким підвищенням температури до 39-40°С, головним і м'язовим болем, слабкістю, ознобом, відсутністю апетиту. У перші дні хвороби з'являється сухий кашель з болем, закладеності носу немає. При грипі бувають ускладнення, іноді небезпечні для життя. До них відносяться: кровотечі, розвиток пневмоній, синуситів, отитів, ускладнення з боку нервової та серцево-судинної систем. Тому важливо вчасно звернутися до лікаря.

При парагрипі характерний біль у горлі, який посилюються при ковтанні, також з’являється нежить. Виділення з носа світлі, без гною. Часто виникає осиплість голосу, сухий кашель. З ускладнень - можливий розвиток запалення легенів. У 50% хворих розвивається кон'юнктивіт.

При риновірусній інфекції характерними симптомами є рясні водянисті виділення з носа, постійне чхання, сльозотеча, покашлювання. Хвороба починається гостро, триває протягом 5-7 днів, супроводжується незначними головними болями, болями в м'язах і суглобах. Ускладнення виникають рідко.

При аденовірусній інфекції болить горло. На наступний день починається нежить, виділення з носа прозорі, пізніше жовтуваті або жовто-зелені. Болять очі, течуть сльози, червоніє обличчя, повіки. Збільшуються і болять лімфовузли. Ця вірусна інфекція може ускладнюватися бронхітом.

Респіраторно-синтиціальний вірус викликає ураження нижніх дихальних шляхів. Болить горло. Пізніше з’являється сухий кашель, який може турбувати до 3-х тижнів. Можливий розвиток пневмонії.

Принципи лікування всіх ГРВІ майже не відрізняються:

  1.  Забезпечте собі фізичний спокій;

  2.  Пийте багато рідини: трав'яні та вітамінні чаї (з липою, малиною, смородиною, шипшиною), морси, компоти, негазовану мінеральну воду в кількості не менше 2-х літрів на добу;

  3.  При підвищенні температури вище 38°С приймайте ліки, що знижують жар: парацетамол, препарати ібупрофену, диклофенаку. Ці препарати знижують високу температуру, зменшують головні і м'язові болі. Пам'ятайте, не рекомендується знижувати температуру нижче 38°С;

  4.  При болях в горлі полощіть його якнайчастіше. Для цього підійдуть настої ромашки, календули. Також можливе застосування спреїв для горла з антисептичним і знеболюючим ефектом;

  5.  При ускладненні носового дихання капайте краплі в ніс, що звужують судини - вони знімають набряк і закладеність носа. Для запобігання розвитку хронічного нежитю застосовуйте краплі не більше 3 разів на день протягом 5-ти днів.

Також лікар може Вам призначити антигістамінні препарати (вони зменшують закладеність носа, набряк слизових дихальних шляхів) і препарати, які знижують в'язкість мокротиння і звільняють від неї бронхи.

Не лікуйте ГРВІ без призначень лікаря антибіотиками та противірусними препаратами!

Пам'ятайте про ймовірність розвитку ускладнень. При стійкому підвищенні температури до високих цифр і неефективності препаратів, що знижують жар, терміново зверніться до лікаря. Якщо симптоми ГРВІ тривають довше 5-7 днів, слід також звернутися до лікаря.

 

                                               Новоукраїнське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь